Aanleverspecificaties

Hier vindt u uitleg over de meest gebruikte vaktermen op deze site.
 

Kleuren

1/0 bedrukt = 1-zijdig 1 kleur bedrukt
2/0 bedrukt = 1-zijdig 2 kleuren bedrukt
3/0 bedrukt = 1-zijdig 3 kleuren bedrukt
4/0 bedrukt = 1-zijdig full-colour bedrukt
4/1 bedrukt = Voorzijde full colour bedrukt, achterzijde 1 kleur bedrukt
4/4 bedrukt = 2-zijdig full colour
 

Formaten

(A-B-)- of DIN-formaten zijn een eenheidsformaten voor papier, waaraan drukpersformaten zijn gerelateerd. Dit zijn onze meest gebruikte formaten:

A0: 84 x 118,8 cm
A1: 60 x 84 cm
A2: 42 x 60 cm
A3: 29,7 x 42 cm
A4: 21 x 29,7 cm
A5: 14,8 x 21 cm
A6: 10,5 x 14,8 cm
A7: 7,4 x 10,5 cm
A8: 5,2 x 7,4 cm


B1: 70 x 100 cm
B2: 50 x 70 cm


DinLang: 9,8 x 21 cm


Vierkant XS: 5 x 5 cm
Vierkant S: 9,8 x 9,8 cm
Vierkant L: 14,8 x 14,8
Vierkant XL: 21 x 21 cm

CMYK
CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key, zwart) is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten.
Full color (4/0 - 4/4) bestanden moeten altijd worden opgemaakt in CMYK.
Opgelet! Je dient altijd bij full color drukwerk PMS kleuren om te zetten naar CMYK.

PDF
Bestandsformaat voor universele bestandsuitwisseling.

Aanleverformaten
Bij het aanleveren van een bestand gaat onze voorkeur uit naar (certified) PDF of PDF/X-1a:2001. Indien je afbeeldingen gebruikt, raden wij een resolutie aan van (minimaal) 300 DPI voor regulier drukwerk en 150 DPI voor grootformaat drukwerk (spandoeken, canvas e.d.). Omdat dit niet in alle gevallen mogelijk is, hanteren wij een minimale resolutie van 150 DPI. De afdruk wordt mogelijk onscherp bij een lagere resolutie dan 150 dpi; In de meeste gevallen is dit in het ontwerp reeds zichtbaar. Indien je het bestand toch met een lagere resolutie dan 150 DPI aan wilt leveren, is het mogelijk om je bestand vrij te geven, alhoewel wij dit ten zeerste afraden.

DPI
Dots per inch. Eenheid van resolutie van uitvoerapparaatuur uitgedrukt in punten (dots) per strekkende inch. Eenheid van rasterlineatuur. De resolutie is standaard vaak 72 dpi, de resolutie van een te drukken bestand dient 300 dpi te zijn.

Lamineren
Het aanbrengen van een transparante folie d.m.v. warmte en lijm. Deze kan mat of glanzend.

Bestandsgrootte
Let op dat u geen onnodig grote bestanden aanlevert, dit kan fouten veroorzaken. Geïmporteerde afbeeldingen op 100% en 300 DPI (indien van toepassing). Geen overbodige bestanden of mappen meesturen.

Niet volledig aangeleverde bestanden
Indien bestanden niet drukklaar kunnen worden aangeleverd, zullen wij in overleg met u naar een oplossing zoeken.

Afloop & snijtekens:
Indien mogelijk, ontvangen wij graag een bestand met rondom 3 mm afloop incl. snijtekens. Dit omdat er anders de kans bestaat dat er op uw print een witte rand zichtbaar blijft na het snijden. Zie afbeelding onderaan deze pagina voor toelichting.

Transparanties:
Transparantievlakken of schaduw op een donker vlak, of over andere objecten heen, moeten “afgevlakt” wordt. Dit betekent dat alles 1 vlak/geheel wordt, hierdoor ontstaan er bij het drukproces geen problemen. U kunt een PDF document exporteren naar PDF 1.3 (PDF/X-1a:2001) of in uw originele document alles tot 1 laag maken.

Uitzonderingen

De volgende producten kunnen standaard op 150 DPI aangeleverd worden, dit in verband met de druk-/printtechniek en het uiteindelijke formaat;
- Vlaggen
- Canvas
- Spandoeken
- Textielframes
- Stickervinyl
- Foam/forex/foam/dibond/trespa
- Beurs- en presentatiewanden
- Makelaarsborden/raamborden
- Banners (x-banners, l-banners, roll-up banners)

Spandoeken
Bij spandoeken adviseren wij om een marge van 1 cm aan alle zijden te gebruiken. Wanneer je kiest voor afwerking met ringen, dien je rekening te houden met 45 mm van het afgewerkte formaat waar de ringen in worden geplaatst.

Reclameborden / platen
Bij deze producten adviseren wij om een marge van 1 cm aan alle zijden te gebruiken.

Canvas
Bij canvasproducten adviseren wij om een marge van 2 tot 4 cm rondom de canvaslijst te kiezen. Uiteraard afhankelijk van het type lijst dat je wenst.

Magazines/Brochures
Magazines kunnen worden aangeleverd als één PDF-document met daarin alle pagina’s op lees volgorde, beginnend met de voorpagina en eindigend met de achterzijde van het uiteindelijke magazine (niet op inslag of als spreads). Zorg dat je alle pagina’s voorziet van een 3 mm snijmarge rondom. LET OP: Elke pagina heeft aan de rugzijde het beeld van de tegenliggende pagina in de snijmarge. Eveneens vragen wij je het document duidelijk te voorzien van paginanummers onderaan. Indien je alle pagina’s separaat aanlevert, dan graag de bestandsnaam voorzien van het betreffende paginanummer.

Ook opletten bij:
Microsoft Word – Publisher – Excel – Powerpoint
In het Microsoft Office pakket is het niet mogelijk om goede drukbare bestanden te maken. Deze bestanden geven onverwachte resultaten. Wel kunnen wij voor je kijken of wij je Office-bestand om kunnen zetten in een drukbaar bestand. Wij rekenen hiervoor een minimumprijs van € 30,00 - per product, een exacte prijsopgave geven wij in overleg.

Lijnen
Indien je gebruik maakt van lijnen en strepen mogen deze niet dunner zijn dan 0,25 punts. Negatieve lijnen moeten tenminste een dikte van 0,5 punts hebben.

PMS kleuren
Bestanden met één-, twee- of drie kleuren drukwerk moet worden opgemaakt in PMS (solid colors). Deze kleurcodes moet je meegeven in je document.
Wanneer er een “doorschijnende” kleur wordt toegepast, ofwel een bepaald percentage van de kleur, is het van belang te weten dat circa 10% de minimale doorschijnendheidfactor (opacity) is om garant te kunnen staan voor de drukkwaliteit. Wanneer je een tint van de kleur toegepast, ofwel een bepaald percentage van de kleur, is het van belang te weten dat circa 10% de minimale waarde is.

Inktbezetting
Zorg dat in het ontwerp geen inktpercentages boven de 260% komen. Dus geen C=100%, M=100%, Y=100%, K=100% (=400%).

Als de bestanden om een of andere reden niet goed doorkomen, nemen wij contact met u op!

Printingpower.nl kan niet aansprakelijk gesteld worden voor teleurstellend resultaat als gevolg van niet juist aangeleverde bestanden. Denk hierbij aan taal en/of spelfouten, onjuiste kleuren of kleur omzetting, rasters, verloop tinten etc.